A Kommentárok PDF formátumban vannak és az Adobe Reader © legújabb verziójával megtekinthetőek.
 

Ez az ingyenes Bibliatanulmányozó weboldal elkötelezett a Biblia egyedülálló ihletettsége mellett. A Biblia az egyetlen forrása a hitnek (üdvösség) és a gyakorlatnak (a keresztény élet). A kulcs ahhoz, hogy értelmezhessük a Bibliát az az, hogy a következő eszközök segítségével megkeressük az eredeti szerző szándékát: (1) a műfajválasztás, (2) irodalmi szövegkörnyezet, (3) nyelvtani választások, (4) szavak kiválasztása, (5) a szerző és az írás történelmi háttere, és (6) párhuzamos szövegrészek (egy ihletett könyv legjobb értelmezője maga az ihletett könyv. A Biblia az igazságok könyvtára).
A kommentárok szerzője hermeneutikai oktatásban részesült (lásd a szerző bemutatását és a hitvallását: www.freebiblecommentary.org), és a következőkre törekszik:
  1.  Bátorít, hogy olvasd a Bibliát (neked, a Bibliának és a Szentléleknek elsődleges fontossága van),
  2.  Segíteni szeretne, hogy ki tudd értékelni az, hogy hogyan értelmezed a Bibliát, és további értelmezési lehetőségeket biztosít,
  3.  Ha már megtaláltad a szerző eredeti szándékét (azaz az egyetlen lehetséges jelentést), azt a saját kulturális hátteredre és életedre kell alkalmazni! Nagyon sok lehetséges alkalmazás van, de csak egy szerzői szándék,
  4.  A hermeneutikai alapelvek nem mondhatják meg neked teljes bizonyossággal, hogy mit is jelent egy bizonyos szöveg, de segíthetnek neked meghatározni azt, amit egyáltalán nem jelenthetnek!
  5.  A hermeneutika egy olyan ellenőrzési lista, ami segít bizonyos személyek Bibliatanulmányozó jegyzetében megfigyelendő dolgokat megállapítani. Az értelmezés minden aspektusa jelentős, de gyakran a modern Biblia értelmezők csak azt a kérdést teszik fel, hogy „Mit jelent számomra ez a szöveg?”, viszont jobb kérdés lenne az, hogy „Mit mondott az eredeti szerző (az egyetlen ihletett személy) saját korának?” és hogy „Ez az igazság hogyan alkalmazható az én koromban?”
Remélem, hogy a Bibliatanulmányozó Szemináriumom áldás a számodra, és hogy a versenkénti tanulmányozó kommentár közelebb visz téged Istenhez.

Dr. Bob Utley
A Hermeneutika (nyugalmazott) Professzora
 
Copyright © 2014 Bible Lessons International, P.O. Box 1289, Marshall, TX 75671, USA